ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR ÇANAĞI
Enginarın cennetinde İzmir’de yaşıyorum.
Türkiye’nin her yerine buradan enginar gönderiliyor. Hatta her sene Nisan
ayında Urla’da enginar festivali bile yapılıyor.Zaten bana kalsa enginarı her
öğün yerim.Hiç şikayetim olmaz .
Enginara gelince inanılmaz şifa kaynağı . İçinde
bulunan sinarin maddesi, karaciğerin, safra
kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder,
yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları dezenfekte edici
özelliği sayesinde ishale de iyi gelir. Böbreklerin çalışmasını düzenleyerek
vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki
kumların dökülmesine yardım eder.
Kalp kaslarını güçlendirerek
kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü
ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır.
Saymakla bitmiyor. Var da var
yani.
Şimdi vereceğim tarif bir çoğumuzun
satın aldığı ayıklanmış enginar çanakları ile yapılıyor. Çok pratik. Hemen
malzemelerimize geçiyorum.
Malzemelerimiz
4 adet enginar çanağı
2 orta boy patates
2 havuç
4 adet taze soğan
½ demet dereotu
1 limon
Zeytinyağ
Tuz
Patateslerimizi soymakla işe başlıyoruz, küp
şeklinde doğruyoruz.Aynı şekilde havuçlarımızı da küp şeklinde doğruyoruz.
Dereotunu incecik kıyıyoruz. Taze soğanların sadece yeşil olan yerlerinin zayıf
olan en uçlarını atıp doğruyoruz.
Bu arada bir dipnot olarak paylaşmak istiyorum.Bana
neden zeytinyağ ve tuz ölçüsünü vermediğim soruldu.Şoyle ki çünkü herkesin
damak tadı farklı .Aramızda tansiyonu olan veya kalp rahatsızlığı v.s.olan
kişiler olabilir.O yüzden siz nasıl arzu ederseniz o kadar koyunuz.
Devam edelim.
Tenceremizin içine zeytinyağımızı koyuyoruz.Enginar
çanaklarımız haricinde tüm malzemeleri ekliyoruz.Yağ ısınıncaya kadar çok hafif
karıştırarak kavuruyoruz. İçindeki malzemelerin renk ve kokuları bu şekilde
ortaya çıkıyor.
Malzemelerin en üstüne enginar çanaklarımızı ters
olarak kapatıyoruz.
Aynı yaprak sarmasında olduğu gibi üzerine bir tane
tabak kapatıyoruz.
Tabak seviyesine kadar su koyup 40 dakika üzerini
hiç açmadan pişiriyoruz.
Piştikten sonra biraz dinlendiriyoruz. Daha sonra
bir servis tabağına önce çanakları koyuyoruz bir kaşık yardımı ile pişen
karışımı çanakların içine yerleştiriyoruz. Biraz da suyundan ekliyoruz.
Sonuç mu ?
Afiyet, şeker bol sağlık olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder