SEBZE ŞÖLENİ
14/11/2014 tarihinde Keskinoğlu Zeytinyağlı
Yemekler Finali'nde
yarışan Sebze Şöleni tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu yemeği yapmakta ki amacım tamamen oğlum.Çünkü
ağzına pırasa koymuyor.Ama işin içine pirinç girince pilav niyetine sebzeleri
tüketiyor.Hatta yarışmada beraber yarıştığım arkadaşım Pasta Kasrı Tülin hanım pırasayı hiç yemezmiş
ama bu yemeğimi severek yedi.
İster garnitür olarak isterseniz ana yemek olarak
bile sofralarınıza sunabilirsiniz.
Malzemelerimiz :
2 adet orta boy pırasa
1 kaşık sirke
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2 adet orta boy kabak
3 adet taze soğan
Dereotu,kekik,nane,tuz
Zeytinyağ
Önce bezelyelerimizi haşlanmış değilse 1 bardak
suda çok fazla eritmeden haşlıyoruz. Pirinçlerimizi iyice yıkayıp sıcak su ile
ıslatıyoruz.Pırasaları jülyen olarak doğruyoruz. Derin bir kabın içine 1 kaşık
kadar sirke koyup kumlarının kendini bırakmasını sağlıyoruz. Kabaklarımızı orta
kalınlıkta yuvarlak olarak ve taze soğanlarımızı ince ince doğruyoruz.
Dereotunu da yıkayıp ince ince kıyıyoruz.
Bu işlemleri yapmamız yaklaşık 10 dk.sürüyor. Bu da
pirincimizin ıslanma süresi için yeterli oluyor.
Pilav tenceresinin içine zeytinyağını koyuyoruz.
Pırasaları yıkayıp bir havlu ile suyunu aldıktan sonra ısınan zeytinyağının
içine atıp karıştırarak kavuruyoruz.Arkasından pirincimizi ekleyip kavurmaya
devam ediyoruz.
Kavrulan pirincimizin üzerine kabaklarımız hariç
tüm malzememizi koyuyoruz. Baharatları da ekledikten sonra güzelce karıştırarak
tüm malzemelerin birbiri ile karışmasını sağlıyoruz.
En üste kabakları bir kapak gibi pirinçli karışımın
üstüne sıralıyoruz.Suyu da tencerenin kenarından yavaşça koyup kapağını
kapatıyoruz.
Karıştırmadan bütün sebzeler suyunu çekene kadar
yavaş ateşte pişiriyoruz.
Sunumu da resimdeki gibi yapabilirsiniz.İster sıcak
ister soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder