KABAK TATLISI
Size bugün vereceğim tarifim aslında Balkabağı Tatlısı. Aslına bakarsanız gerçek adı
balkabağı tatlısı. Ama ben bunu yılbaşına özel olarak yaptığım için Yılbaşı
Tatlısı ismini vermiştim.
Daha önce balkabağının sadece tatlısını yapmayı
biliyordum. Tarifleri araştırdıkça tatlısı, çorbası, püresi, dondurması, pastası
hatta böreği bile yapılmaya başlanmış. Bu kadar çeşitli tatlar yapıldığına göre
ben de balkabağının besin olarak faydalarını araştırmak istedim. Bulduklarım
beni de çok şaşırttı. Her derde deva diyebileceğimiz bir ganimet olarak
adlandırabiliriz. Aşağıda detayları göreceksiniz. Aynen aktarıyorum.
Balkabağı, içeriğindeki turuncu renk pigmentleri
nedeni ile sarı turuncu renklerde, hafif yivli yapıda gelişen bir bitkidir.
Balkabağının kalın bir kabuğu, çekirdekleri ve etli kısmı yani meyve kısmı
bulunmaktadır. Diğer kabak türlerinde olduğu gibi, balkabağının orijinal çıkış
noktası Kuzey Amerika’dır.
Balkabağı, çok yönlü şekilde yemeklerde
kullanılabilen bir besin kaynağıdır. Çünkü balkabağının büyük bir bölümü
yenilebilir özelliktedir. Özellikle, etli kabuğu, çekirdekleri, yaprakları ve
hatta çiçekleri dahi yenilebilir özelliktedir. Olgunlaşmış bir balkabağı,
kaynatılarak, buğulama şeklinde, fırınlanmış olarak ve kızartılmış şekilde
yemek için kullanılmaktadır. Özellikle, Kuzey Amerika bölgesinde balkabağı,
püre ve çorba halinde tüketilmektedir.
Balkabağı yapısında, vitamin A, vitamin C, lif,
vitamin B6, manganez, bakır, potasyum, vitamin B2,
pantotenik asit, folat, vitamin K, omega 3 yağ asitleri, magnezyum, demir,
vitamin B3 ve demir bulundurmaktadır.
Balkabağının Faydaları Nelerdir?
Balkabağı; göz sağlığını korur, tansiyonu düzenler,
kalp hastalıkları riskini azaltır, kanser riskini azaltır, doğurganlığı
destekler, bağışıklık sistemini destekler, kaliteli uyku çekmenize yardımcı
olur, tok tutar, cildi korur, kilo vermeye yardımcıdır, diyabet riskini
azaltır, anti enfeksiyon etkisi vardır, antioksidan özelliği bulunmaktadır ve
kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.
Fazla Balkabağı Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
·
Balkabağının en sağlıklı şekilde ve besin
değerlerini kaybetmeden pişmesi için, buğuda ve çok kısa süre içinde pişirmek
en doğrusu olacaktır (sadece 7 dakika pişirmek yeterli olacaktır).
·
Balkabağının bilinen bir alerjen durumu söz konusu
değildir.
·
Diğer sarı ya da turuncu sebze ve meyvelerde olduğu
gibi, balkabağı da fazla yenildiği zaman, ten renginde sararmaya neden
olabilmektedir.
·
Çok fazla balkabağı çekirdeği yemek, ishal ve
kabızlık gibi sorunlara yol açabileceği gibi, gaz sorunu yaşanmasına da neden
olabilmektedir.
Gelelim yılbaşı tatlımızın
tarifine :
Önce malzemelerimiz
·
1 kg
balkabağı
·
3 su
bardağı toz şeker
·
Çubuk
tarçın 2-3 adet
·
Süslemek
için 1 bardak ceviz
Ben balkabağını pazardan alırken
bileğimdeki sorundan dolayı doğrayamadığım için mecburen pazarcı arkadaşa veya
manavıma ayıklatıp dilimlettiriyorum. Daha sonra evde zevkime göre büyük
parçaları küçültüyorum.
Kabaklar su saldığı için
derin bir pilav veya karnıyarık tencereye ihtiyacımız var. Tenceremize kabakları
düzgünce diziyoruz. Tencerenin büyüklüğüne göre birden fazla sıra yapmak
zorunda kalabiliriz. Bu durumda her kat arasına şeker koyuyoruz. Çubuk tarçınları
da yerleştirip dinlenmeye bırakıyoruz.
3-4 saat sonra kontrol
ettiğimizde şekerlerin tamamen erimiş ve kabaklarımızın da su salmış olduğunu
göreceksiniz.
Tenceremizi ocağın üstüne
koyup kaynamasını bekliyoruz.40 dakika sonra kabaklarımız saydamlaşıp cam gibi olacaktır.
Eğer fırında yapmak
isterseniz 160 derecede pişirin. Kabaklar cam gibi saydam olduğunda pişmiş
demektir.
Soğuduktan sonra üzerine bolca
ceviz koyup servise edebiliriz.
Servis önerisi olarak ceviz
koymadan önce 2 kaşık tahin koyup cevizi öyle ekleyebilirsiniz. Bu şekilde de
çok güzel oluyor.
Afiyet olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder