KARAMELİZE ETİMEK TATLISI
Acil durum tatlısı diye ben buna derim. Tatlı
krizlerini yaşamayan yoktur aramızda. İşte bu durumlara acil çözüm. Karamelize
etimek tatlısı.Diz,dök,soğut ve ye…
Hemen tarife geçiyorum:
Malzemelerimiz
1 paket Etimek
Muhallebi için
2 bardak süt
1 kaşık un
Karamel için
1 bardak şeker
1 bardak su
Süsleme için
Fındık
Çilek v.s.
Etimekleri dizmekle işe başlayalım. Büyük bir dikdörtgen tepsinin içine
sıralayalım. Benim tepsim 12 tam ve 1 yarım aldı. Kalan etimeği küçük küçük
parçalayıp boşlukları doldurdum.
Daha sonra karamel yapımına geçelim. Şekerimizi çok büyük olmayan ufak bir
tenceremizin içine alalım. Küçük ocakta arada yanmaması için hafif hafif
karıştırarak erimesini sağlayalım. Bu arada aman dikkat; erimiş şeker inanılmaz
sıcaktır, kendi güvenliğinizi mutlaka sağlamış olun.(Önlük, damlamaya karşı burnu
kapalı terlik, eldiven gibi)
Eriyen ve rengi karamele dönen şekerimizin içine tencerenin kenarından üzerimize
sıçramayacak şekilde suyu dökelim. Su ile birleşen şeker bir anda kristalize
olacaktır.(İsterseniz bu kristalleşen karamelden süsleme için parçalar
kopartabilirsiniz.)Yavaş yavaş karıştırarak şekerin su içinde tamamen erimesini
sağlayalım. Renk şeffaf olduğunda karamel sosumuz hazırdır. Ocağımızın altını
kapatıp birkaç dakika dinlendirelim.
Daha önce hazırladığımız etimeklerin üzerine karamel sosumuzu kepçe yardımıyla
dökelim. İyice çekmesi için yine dinlenmeye alalım.
Muhallebimizi için sadece süt ve un gerekiyor. Karamel sosta şeker fazla olduğu
için muhallebiye şeker koymuyoruz. Muhallebimizi karıştırarak
pişiriyoruz. Pütürlükler oluşacaktır hiç sorun değil. Ocaktan kaynamaya
başladıktan sonra alıyoruz. Mikser yardımıyla hem pütürlüklerden kurtuluyoruz
hem de soğumasını sağlıyoruz. Bekletmeden etimeklerimizin üzerine döküp bir spatula
veya kaşığın tersi ile her yere yayılmasını sağlıyoruz.
Üzerini strech film ile kapatıp oda sıcaklığın soğumasını bekliyoruz. Yaklaşık 1
saat sonra buzdolabına koyabiliriz. Eğer hemen koyarsak muhallebi üzerinde
çatlamalar yapacak ve hoş bir görüntü olmayacaktır.2-3 saat buzdolabında
beklemesi uygun olacaktır.
Servis aşamasına geldiğimizde tepsiyi eşit olarak kesiyoruz. Önce bir parçasını
servis tabağına alıp arasına fındık kırığı ve çilekleri koyuyoruz. Üzerine de
diğer parçayı koyuyoruz ve yine çilek ve fındık kırığı ile süslüyoruz. Diğerleri
içinde aynı işlemi yapıyoruz.
İstediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz. Her meyve çok yakışıyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder