MERCİMEK ÇORBASI
HER DERDE DEVA
MERCİMEK ÇORBASI
Bu
oğlumun meşhur sarı çorbası asla adı bir seferde aklına gelmediği için bu ismi
taktı.
Her an
evimizde elimizin altında kırmızı mercimek mutlaka vardır.Cankurtaran olarak
her zaman kullanabilirsiniz.Hele hele iftar saatinde eve yayılan mis gibi
tereyağ kokusu ile mmmmm…
Ben bu
çorbayı yaparken süzmüyorum biraz pütürlü olması hoşuma gidiyor ama isteğinize
göre süzerek de yapabilirsiniz.O zaman daha sulu oluyor.
Tarifimize gelince malzemelerimiz
2 bardak yeşil mercimek
1 soğan
1 lt.su veya etsuyu/tavuk suyu
(bulyon da olur)
½ fincan bulgur
2 kaşık tereyağ
Nane ,tuz , pul biber.
Mercimekleri
yıkama suyu seffaflaşana kadar güzelce yıkıyorum.Derin bir çorba tenceresinin
içine yıkanan mercimekleri koyuyorum üzerine 1 lt.suyun yarısını ekliyorum.Soğanı 4 e keserek içine
yerleştiriyorum.Bulguru da ekledikten sonra kaynamaya bırakıyorum.
Su
kaynamaya başladığı zaman üzerinde oluşan köpüğü bir kaşık yardımı ile
alıyorum.Mercimekler yumusadığı zaman ki suyun bir kısmını da çekmiş oluyor
çorbayı ocaktan alıp bir blenderdan geçirerek parçalanmasını sağlıyorum.Bu
şekilde hiç pütür kalmıyor o yüzden de tekrar süzme işlemi yapmıyorum.
Kalan
suyu da ekledikten sonra tekrar kıvam alması için kaynamak üzere ocağa
koyuyorum.Bu esnada çorbanın koyuluğuna siz karar verebilirsiniz.
Kıvamını aldıktan sonra ocağı kapatıp tuzunu
ekliyorum.Ayrı bir yerde tereyağ, nane ve pulbiberi eritip üzerine döküyorum.Bu resmi ilk blog yazmaya başladığım yıllarda çekmiştim.Silmeye kıyamadım. Yukarıdaki resim sonradan çekilip güncellenmiştir.,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder