SULTAN REŞAT PİLAVI
Sultanlara yaraşır bir pilavımız var.
İsminden
dolayı araştırmadım ama Osmanlı Mutfağı ile ilişkili olabileceğini düşünüyorum.
Davet
sofralarınızda albenisiyle misafirlerinize sunabilirsiniz.
Pilavımız için
malzemelerimiz
3 bardak pirinç
3 bardak su
2 yemek kaşığı
tereyağ
Tuz
1 tatlı kaşığı
limon suyu
Köftelerimiz için
malzemelerimiz
300 gr orta yağlı
kıyma
½ bardak galeta unu
veya ekmek
1 tane soğan
1 kaşık un
Tuz
Kimyon,karabiber
Kızartmak için sıvı
yağ
Sosu için
2 tane domates
2 tane biber
1 yemek kaşığı
tereyağ
Tuz
2-3 diş sarmısak
İşe
köftelerimiz yapmakla başlıyoruz.
Bütün
malzemelerimiz karıştırıp güzelce yoğuruyoruz.Ceviz büyüklüğünde yuvarlak top
köfteler hazırlayıp unlanmış tepsimizin içine atıyoruz.Tepsiyi sallayarak
köftelerimizin unla bulanmalarını sağlıyoruz. Tavamızda kızdırdığımız yağın
içine unlarının fazlasını eleyerek koyuyoruz.Üstüne bir kapak kapatın çünkü
ufak ufak yağ sıçratıyor hem siz yanmazsınız hem de ocağınız kirlenmez.Ara sıra
tavayı sallayarak her taraflarının kızarmalarını sağlıyoruz.
Ayrı
bir yerde de pilavımızı pişirmeye başlıyoruz.Pirincimizi en az 1 saat önce suda
ıslatıyoruz.Daha sonra ılık su ile üstündeki nişastası çıkana kadar güzelce
yıkıyoruz.Pilav tenceremizde erittiğimiz tereyağının içine pirincimizi ve
tuzumuz attıktan sonra 2 dakika karıştırarak kavuruyoruz.Suyunu da ekleyip
kapağını kapatıyoruz.Pirincimizin üzeri göz göz olunca pilavımız pişmiş
demektir.Üstüne kağıt havlu kapatıp dinlenmeye alıyoruz.
Sıra
sosumuzda;domateslerimizin kabuklarını koyduktan sonra ister ufak ufak doğrayın
ister rondodan geçirin.Sos tenceresinde eritip kızdırdığımız yağın içine
soyduğumuz sarmısakları ince ince doğrayıp atıyoruz.Bir iki karıştırıyoruz ki
kokusu yağımıza işlesin.Biberleri de doğrayıp içine atıyoruz.Yine biraz
karıştırdıktan sonra domateslerimizi koyup kapağını kapatıyoruz.Domatesler
suyunu çekmeye başlayınca (ne kadar sulu kalmasını isterseniz ona göre) altını
kapatıyoruz.
Pişen
domates sosunun içine köftelerimizi koyup karıştırıp kenara koyuyoruz,hazırda
beklesin : )
Gelelim
sunum aşamasına…
Pişmiş
olan pilavımızı ya bir kek kalıbının içine ya da derin bir kaseye koyup geniş
düz bir servis tabağına ters çeviriyoruz.Ortasına domates soslu köftelerimizden
biraz koyuyoruz. Kalan köftelerimizi de pilavımızın çevresini süslüyoruz.Sıcak
sıcak servis yapıyoruz.
Ve
işte sonuç…
Afiyet
şeker olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder