SÜTLÜ PATATESLİ LEVREK

 

Bugün yaptığım programımda Bodrum'dan Şef Bülent Özer konuğum oldu. muhteşem bir balık üçlüsü tarifi verdi. Ve beraber yaptık. Yemede yanında yat dediğim tariflerimden biri oldu. İçiçe geçmiş 3 ayrı tarif barındırmaktadır.



Sütlü Patates için malzemeler (8 kişilik)

1,5 – 2 kg patates

2 tane pırasa

8-10 diş sarımsak

800 ml krema

Tuz

Karabiber

 

Hazırlık aşamaları :

  • ·         Patatesleri soyup önce yıkıyoruz daha sonra incecik doğruyoruz.
  • ·         Pırasayı ortadan ikiye bölüp ince ince doğruyoruz.

Yapım aşamaları ;

  • ·         Doğramış olduğumuz patatesleri büyük boy bir fırın kabına alıyoruz.
  • ·         Üzerine yine ince doğradığımız pırasalarımızı koyuyoruz.
  • ·         Sarmısaklarımızı üzerine rendeliyoruz.
  • ·         Tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırıyoruz.
  • ·         Patateslerimizi düzeltiyoruz.
  • ·         Kremaların yanmaması için ıslak bir havlu kağıt ile tepsinin çevresini temizliyoruz.
  • ·         180 derece fırında üzeri ıslak pişirme kağıdı kapatarak 50-55 dakika pişiriyoruz. Patatesler pişince üzerini açıp kızarması için pişirmeye devam ediyoruz.

Balık sarma için malzemeler (1 kişilik)

1 adet levrek tam fileto (kılçığı ve derisi alınmış)

Sarmak için strech film

Kaynar su

Marinasyonu için

1 tane sarımsak

3 dal maydanozun sapı

1-2 damla limon suyu

Zeytinyağ

Tuz

Karabiber

 Hazırlık aşamaları ;

  • Balığımızın kılçıksız ve derisinin alınmış olmasını kontrol ediyoruz. 
  • Maydanoz saplarını küçük küçük doğruyoruz.
  • Sarmısağımızı ortadan ikiye kesiyoruz.

Yapım aşamaları ;

   ·         Balığımızı düz bir tabağa alıyoruz.

  ·         Üzerine az tuz ve karabiber döküyoruz. Bu aşamada tane karabiberde                 kullanıp çekebilirsiniz.

  • ·         Kesmiş olduğumuz sarmısağı tıpkı ekmeğe yağ sürer gibi balığımızın her yerine sürüyoruz.
  • ·         Maydanoz saplarını iki filetonun üzerine serpiyoruz.
  • ·         Üzerine zeytinyağı döküyoruz.
  • ·         Limonun baş kısmından biraz kesip üzerine sıkıyoruz.
  • ·         Tabakta balığımızı alt üst yapıyoruz.
  • ·         Yaklaşık 30 cm kadar 2 adet strech film kesiyoruz.
  • ·         Balıklarımızı tabağımızın içinde hafifçe sarıyoruz.
  • ·         Sardığımız balıkları strech filim koyup sıkıca rulo yapıyor ve kenarlarında düğümlüyoruz. Sıkı olmalı çünkü kaynayan suyun içine attığımızda balığımıza su geçmemesi gerekmektedir.
  • ·        Kontrollü bir şekilde suyun içine daldırıp çıkartıyoruz. Ve yavaşça suya bırakıyoruz.
  • ·         Arada balıklarımızı karıştırarak pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
  • ·        13-14 dakikada haşlanmış oluyor. Üzeri pamuk beyaz olduğunda her balık için pişmiş demektir.

 

Balık sosu malzemelerimiz (1 kişilik)

Zeytinyağ

2 yemek kaşığı domates püresi

1 diş sarımsak

3-4 dal taze fesleğen

1-2 dal maydanoz

2-3 dal dereotu

Tuz

Karabiber

 

Yapım aşamaları ;

  • ·         Tenceremizi ocağa aldıktan sonra yaklaşık 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ koyuyoruz.
  • ·         İçine domates püresini ekleyip biraz karıştırıyoruz.
  • ·         İnce ince doğradığımız sarmısağı ekliyoruz.
  • ·         Fesleğenlerimizi incecik doğrayıp içine ekliyoruz.
  • ·         Maydanoz ve dereotlarını da çok küçük doğrayıp içine ekliyoruz.
  • ·         Haşladığımız balığın kaynayan suyundan 3 yemek kaşığı ilave ediyoruz.
  • ·         Tuz ve karabiberimizi de ekliyoruz.

 

Garnitür BRUCHETTA malzemelerimiz (1 kişilik)

1 adet baget ekmek dilimi

2 adet incir

2 adet kayısı

2 adet ceviz

1 adet sarımsak

1 tutam maydanoz

1 tutam dereotu

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1 yemek kaşığı limon suyu

Çok az tuz

 

Hazırlık aşamaları;

  • ·         Ekmek harici tüm malzemeleri çok küçük bir şekilde doğruyoruz.
  • ·         İçine zeytinyağ,tuz ve limonu ekleyip güzelce karıştırıyoruz.


BİRLEŞTİRME

  • ·         Balıkları tenceremizden çıkartıyoruz.
  • ·         Strech filme balıkların suyunu akıtmadan tek tarafından kesiyoruz.
  • ·         Bu şekilde domates sosumuzun içine çıkartıyoruz.
  • ·         2 balık poşetimiz içinde bu işlemi tekrarlıyoruz.
  • ·         Domates sosunun içinde yavaşça karışıp sos ile birleşimini sağlıyoruz.
  • ·         Tenceremizin kapağını kapatıp biraz birlikte pişmesini sağlıyoruz.

 

  • ·         Ekmeğimizi verev kesip üzerini zeytinyağ ile yağlıyoruz.
  • ·         Yapışmaz bir tavada hafif kızartıyoruz.

 

TABAKLAMA

  • ·         Düz bir tabağa patatesimizi bir kalıp ve spatula ile koyuyoruz.
  • ·         Yanına balıklarımızı alıyoruz.
  • ·         Balıkların sosundan çok hafif üzerine koyuyoruz.
  • ·         Kızarmış olan ekmeğimizin üzerine hazırlamış olduğumuz kuruyemişli harcı koyuyoruz.
  • ·         Ekmeğimizi de köşelemesine yerleştiriyoruz.

 Tarifimin videolu anlatımına aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/0Scx74izpvc

Afiyet şeker olsun,

 

 

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

FACEBOOK SAYFAM

Bumerang - Yazarkafe