AŞURE


Genelde aktarlarda yeni moda ama bütün malzemeleri tek bir paket olarak bulabiliyoruz. Ancak ben tek tek almayı daha çok seviyorum.Sanki daha bereketli oluyor gibi.Aşağıdaki malzemelerle kaselerin büyüklüğüne göre 10-12 adet oluyor.

Malzemelerimiz
Yаrım kilogram buğday
½ bardak pirinç
200 gram kuru fasulye (1 büyük su bardağı)
200 gram kuru cеviz (1 büyük su bardağı)
200 gram fındık (1 büyük su bardağı)
100 gram pilav fıstığı
1 kilogram toz şeker
200 gram nohut (1 büyük su bardağı)
4 аdet limon
Süslemek için
Kuş üzümü
Tarçın
Nar
Fındık
Ceviz
İç fıstık
Susam v.s.
Yapılışı

1 gece önce yapılması gerekenler :
Pirinçlerimizi ve buğdaylarımızı üstündeki nişastaları çıkıncaya kadar güzelce yıkıyoruz.Daha sonra üzerlerine sıcak su koyup ıslatıyoruz.Ayrı bir yerde nohut ve fаsulyeleri aynı şekilde sıcak su ile ıslatıyoruz.Gece boyunca bu şekilde bırakıyoruz.


Ve büyük gün :
Bir gece önceden ıslattığımız bütün malzemelerimiz haşlamaya başlıyoruz.Nohut ve fasulyelerden başlıyoruz. Üzerlerine 2 parmak geçecek şekilde su koyup yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.Çok haşlanmasın çünkü daha sonra tüm malzemelerimizi karıştırdığımız zaman eriyebilir.Haşlanan nohut ve fasulyeleri soğuması için kenara alıyoruz.Nohutlar biraz ılınınca kabuklarını soyuyoruz.
Eğer düdüklü tencerede haşlama yapacaksanız 30-35 dk.yeterli geliyor.Ama normal tencerede olursa bu süre 1 saate kadar uzayabiliyor.
Bu esnada pirinç ve buğdayımızın üzerlerini de 4 parmak geçecek kadar sıcak su koyup haşlamaya başlıyoruz. Ara ara karıştırırsanız dibininde tutmasını önlemiş olursunuz.
Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayıp yıkıyoruz.Kayısıları tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz. Daha sonra bir tencereye kayısı ve üzümleri koyup üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatıyoruz.
Şimdi tüm malzemelerimizi birleştirmeye sıra geldi.
Bütün malzemelerimizi haşlama suları ile beraber büyükçe bir tencerenin içine alıyoruz.Altını kısıp yavaş yavaş kaynamasını bekliyoruz.Kaynamaya başlayınca şekeri dе ilave ediyoruz.İyice koyulaşınca içine limonları rendeleyip bir iki taşım daha kaynatıyoruz.İçine istеğinizе göre gül suyu da ekleyebilirsiniz.
Sоğumadan kaselere koyuyoruz. Üzerine ne arzu ederseniz fındık,ceviz ve iç fıstığını kavurarak koyabilirsiniz.Susam,tarçın ve nar taneleri ile de süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

FACEBOOK SAYFAM

Bumerang - Yazarkafe