SULTAN REŞAT PİLAVI


Sultanlara yaraşır bir pilavımız var.
İsminden dolayı araştırmadım ama Osmanlı Mutfağı ile ilişkili olabileceğini düşünüyorum.
Davet sofralarınızda albenisiyle misafirlerinize sunabilirsiniz.


Pilavımız için malzemelerimiz
3 bardak pirinç
3 bardak su
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu

Köftelerimiz için malzemelerimiz
300 gr orta yağlı kıyma
½ bardak galeta unu veya ekmek
1 tane soğan
1 kaşık un
Tuz
Kimyon,karabiber
Kızartmak için sıvı yağ

Sosu için
2 tane domates
2 tane biber
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
2-3 diş sarmısak

İşe köftelerimiz yapmakla başlıyoruz.
Bütün malzemelerimiz karıştırıp güzelce yoğuruyoruz.Ceviz büyüklüğünde yuvarlak top köfteler hazırlayıp unlanmış tepsimizin içine atıyoruz.Tepsiyi sallayarak köftelerimizin unla bulanmalarını sağlıyoruz. Tavamızda kızdırdığımız yağın içine unlarının fazlasını eleyerek koyuyoruz.Üstüne bir kapak kapatın çünkü ufak ufak yağ sıçratıyor hem siz yanmazsınız hem de ocağınız kirlenmez.Ara sıra tavayı sallayarak her taraflarının kızarmalarını sağlıyoruz.

Ayrı bir yerde de pilavımızı pişirmeye başlıyoruz.Pirincimizi en az 1 saat önce suda ıslatıyoruz.Daha sonra ılık su ile üstündeki nişastası çıkana kadar güzelce yıkıyoruz.Pilav tenceremizde erittiğimiz tereyağının içine pirincimizi ve tuzumuz attıktan sonra 2 dakika karıştırarak kavuruyoruz.Suyunu da ekleyip kapağını kapatıyoruz.Pirincimizin üzeri göz göz olunca pilavımız pişmiş demektir.Üstüne kağıt havlu kapatıp dinlenmeye alıyoruz.

Sıra sosumuzda;domateslerimizin kabuklarını koyduktan sonra ister ufak ufak doğrayın ister rondodan geçirin.Sos tenceresinde eritip kızdırdığımız yağın içine soyduğumuz sarmısakları ince ince doğrayıp atıyoruz.Bir iki karıştırıyoruz ki kokusu yağımıza işlesin.Biberleri de doğrayıp içine atıyoruz.Yine biraz karıştırdıktan sonra domateslerimizi koyup kapağını kapatıyoruz.Domatesler suyunu çekmeye başlayınca (ne kadar sulu kalmasını isterseniz ona göre) altını kapatıyoruz.
Pişen domates sosunun içine köftelerimizi koyup karıştırıp kenara koyuyoruz,hazırda beklesin : )

Gelelim sunum aşamasına…
Pişmiş olan pilavımızı ya bir kek kalıbının içine ya da derin bir kaseye koyup geniş düz bir servis tabağına ters çeviriyoruz.Ortasına domates soslu köftelerimizden biraz koyuyoruz. Kalan köftelerimizi de pilavımızın çevresini süslüyoruz.Sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Ve işte sonuç…

Afiyet şeker olsun…

Hiç yorum yok:

FACEBOOK SAYFAM

Bumerang - Yazarkafe