.

10 Kasım 2014 Pazartesi

RAW ELMALI PASTA


Misafirlerinizi şaşırtabileceğiniz enfes bir tart. Bol şuruplu ve şekerli tariflere nazaran oldukça sağlıklı ve ferahlatıcı bir tatlı.Kesinlikle fark yaratacaksınız.

Daha önceki yazılarımda farklı bir Raw tarifi vermiştim.Ama yine de Raw ile ilgili paylaşımı tekrar yazmak istiyorum.
RAW kelime anlamı olarak pişirilmemiş, ısıtılmamış çiğ, doğal gıda demektir. Çiğ gıda, yiyeceklerin doğal haliyle işlem görmeden, pişirilmeden, ısıtılmadan tüketimidir. 3 ana çiğ gıda grubu bulunmaktadır. Bunları meyveler, sebzeler ve doğal yağlar (avakado, kuru yemişler, çekirdekler,  yetiştirilmiş kökler, baharatlar, kurutulmuş gıdalar) olarak gruplandırabiliriz.

Raw food beslenme modelinde; bolca taze ve doğal sebze, meyve aynı zamanda doğal yağlar tüketilmektedir. Bu şekilde bir beslenmede tüketilen birçok gıdanın besin değeri kaybolmadan vücuda alınmaktadır.

Yani tamamen vitamin dolu bir yemek tarzı.

Raw elmalı tartımızda yine yağ,yumurta ve şeker yok.Ve süper olan şey pişirme de yok.

Malzemelerimiz
Taban için
4-5 adet Hurma çekirdeği çıkartılmış
½ bardak ceviz
Tarçın
2 bardak Kaju

Orta katman için
½ bardak Hindistan cevizi yağı (aktarlarda ve büyük marketlerde bulunuyor)
¼ bardak avage şurubu (büyük marketlerde bulunuyor)
1 kaşık sıvı vanilya
1 tutam muskat rendesi
1 elma
¼ fincan badem
Tarçın

Üst katman için
1 Elma
Tarçın
¼ bardak badem
4 hurma

Önce kajularımızı suyun içine koyuyoruz.2 saat bekletiyoruz.

Hurmalar,ceviz ve tarçını blenderdan geçirerek parçalanmasını sağlıyoruz.Orta boy kelepçeli kalıbımızın en altına koyuyoruz.Bir kaşık yardımıyla sıkılaştırıp buzdolabına beklemek üzere koyuyoruz.Bekleme süresi yaklaşık 1-2 saat.Eğer 2 saati buldurursanız daha güzel oluyor.

Kajuları,limon suyu,hindistan cevizi yağı,agave şurubu,1 kaşık tarçın,muskat rendesini de blenderdan geçiriyoruz.
2 saat buzdolabında bekleyen kelepçeli kalıbın içine yavaşça döküyoruz.Tekrar buzdolabına koyuyoruz.

Elmaların kabuklarını soyuyoruz ve çok ince olarak dilimliyoruz.Üzerine tarçın koyup güzelce harmanlıyoruz. Badem,hurma,avage şurubu ve hindistan cevizi yağı güzelce karıştırıyoruz.

Buzdolabında bekleyen kalıbımızın üstüne elmalarımızı dikkatlice yerleştiriyoruz.Ve en son hazırladığımız karışımı üstüne döküyoruz.

Kalıbı yavaşça açıp servis tabağına aktarıyoruz.

Süslemek için yabanmersini ve çam fıstığı ile süsleyebilirsiniz.

Misafirlerinizi şaşırtmanız dileğiyle…

Afiyet olsun,


Yorum Gönder